**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

05 November 2009

Jangan LENA..

Lebih 25 tahun kita dalam PAS hidup aman, selesa dan sentosa selepas hadirnya kepimpinan ulama. Sewajibnya kita mensyukurinya. Keselesaan kita itu telah banyak membantu kita untuk membantu masyarakat mengenali kita secara lebih dekat.

Adakah anda menjangkakan Allah tidak akan menguji kita dengan sesuatu yang menggugat kestabilan yang kita kecapi itu? Bahkan, ujian Allah tetap berlaku dan tiada siapa tahu dari daerah mana ujian itu datang. Yang pasti, ujian itu datang untuk menukar keamanan kepada perpecahan.

Dalam aman kita lena terbuai. Dalam kocakan kita sedar dan bersedia. Ertinya, ujian itu penuh hikmah. Allah menginginkan kita untuk tidak lena dan sentiasa berjaga – jaga. Siapa lena di dunia ini, dia tidak akan lena di akhirat nanti.

Semakin ujian itu sukar, semakin besarlah kesannya, baik ataupun buruk. Samada kita keluar daripadanya dengan seribu kebaikan atau jika sebaliknya, dengan seribu keburukan.

Pernahkah anda melihat atau mendengar mengenai perselisihan di antara dua kumpulan dalam agama yang mengelirukan sekali. Ditelan mati anak diluah mati ibu? Apatah di sebelah adalah Ali dan di sebelah lagi adalah Aisyah ( radiaLlahu anhuma ). Ia begitu sukar tetapi siapa dapat menjangka ujian Allah?

Yang penting anda mesti kena selamat. Duduk pada kedudukan yang selamat dan diredhaiNya.
Yakinlah pada pertolongan Allah. Membuat semakan/penyiasatan ke atas sesuatu perkara dan bernekad dengannya. Mungkin berat untuk menyatakan pendirian di depan mereka yang membuat fitnah. Apatah lagi bila mana anda pula yang dituduh menggalakkan fitnah.

Untuk berdepan dengan situasi ini hendaklah;
1) Anda mesti ikhlas
2) Anda mesti memohon pembebasan denganNya daripada keburukan fitnah itu
3) Anda mesti adil menilai
4) Anda mesti menjaga adab dengan Allah dan sesama makhluk
5) Anda mesti merujuk kepada sumber yang pertama
6) Anda mesti mendengar daripada semua dan mengambil yang terbaik
7 ) Anda mesti menapis daripada perkhabaran sang fasiq dan munafik
8 ) Anda mesti kepinginkan kesatuan, bukan perpecahan.
9 ) Anda jangan mengambil bahagian atau kacau daun tak tentu pasal
10) Anda jangan berkata dusta, mengejek dan menghuru harakan
11) Anda jangan nak jadi hero.

petikan dan sutingan daripada : Nik Abduh Nik Aziz

03 November 2009

Berkebun bukan sekadar mengharapkan hasilIdea penulisan ini terdetik bila mana ana teringat beberapa nasihat daripada ustaz-ustaz yang pernah ana tekuni ilmu mereka. Ianya juga diharapkan menjadi muhasabah kita bersama. Biarlah tulisan ini diterjemahkan mengikut penerimaan dan situasi individu.

Soal berkebun biasanya difokuskan kepada pekebun. Apabila kita bertanya kepada mereka, "apa yang diharapkan daripada hasil kebun yang diperolehi". Pastinya mereka akan membalas, "biarlah hasilnya baik dan memberi pendapatan yang lumayan".

Kiranya kita sebagai orang yang ingin berkebun, tentu kita mengetahui bahawa untuk mendapatkan hasil yang baik dan lumayan pastinya memerlukan usaha dan penjagaan yang baik. Oleh itu kita akan berusaha untuk bertanya, membaca dan mendalami sebaik mungkin ilmu bercucuk tanam sebelum kebun diusahakan.

Untuk berkebun kita memerlukan benih dan tanah yang subur. selain itu kita perlu membekalkan baja dan air yang sempurna. Serangan serangga perosak dan flora liar perlu diawasi. Mengharapkan tanah semata-mata untuk mendapatkan hasil yang baik adalah satu kesilapan.

Kali pertama bercucuk tanam pastinya hati kita tidak sabar untuk melihat hasilnya. Namun di waktu itu kita boleh bersabar dan bersenang hati. Kita menyangkul, memungkis, membajak dan segalanya di atas tanah itu. Kita juga sering berdoa kepada Allah agar dimurahkan rezeki untuk seisi keluarga. Dengan takdir Allah hasil yang diperolehi setimpal dengan usaha yang dilakukan. Kita bersyukur kerana diberikan tanah yang subur.

Namun demikian setelah sekian lama bercucuk tanam, hasil yang didapati makin merosot. Hati kita mula gelisah dan resah. Kita mula berkira-kira dan meyalahkan tanah di atas hasil yang berkurangan itu. Tanah yang dulu kita mendapat manafaat daripadanya mula kita pinggirkan. Kita biarkan ianya bersemak samun. Malah kita merasakan tanah itu menyusahkan kita. Di waktu itu hati terdetik untuk mencari tanah yang baru, lalu kita gadaikan tanah sedia ada. Tanpa kita sedari tanah baru itu juga akan mengalami nasib yang sama setelah berkali-kali kita bercucuk tanam di atasnya.

Begitulah perihalnya kita di dalam jemaah, persahabatan dan kekeluargaan.

Di dalam jemaah kita tidak boleh mengharapkan pimpinan semata-mata untuk menjaga keharmonian jemaah. Menyalahkan pimpinan di atas segala permasalahan yang berlaku. Tegur dan nasihatilah pimpinan di atas kekurangan dan kelemahan dengan penerapan akhlah jamaah. Memberi idea dan pandangan berlandaskan syariat perlu diutamakan agar ianya mendapat keredhaanNya.

Rantai persahabatan sangat mahal harganya. Perlu wujudnya toleransi dan berlapang dada dengan sahabat. Membuang segala prasangka buruk dan membaiki kelemahan diri adalah sebaiknya. Memberi teguran dengan kasih sayang dan ikhlas bukan sekadar dibibir mulut. Biarlah ianya dizahirkan dari hati yang benar-benar mengharapkan rahmat ALLAH. Bantuan akan sampai daripada Allah melalui sahabat-sahabat yang diberikan hidayah.

Kehidupan berumah tangga banyak cabarannya. Pasang surut keharmonian rumahtangga bersilih ganti. Namun fahamkah kita bahawa itulah nilai yang diganti oleh Allah dengan pahala di atas setiap ibadah. Kenapa ganjaran pahala solat si suami tidak sama dengan si bujang? Kenapa lena si suami tidak sama dengan si bujang di sisi Allah? Kerana si suami bergalang kesabaran di dalam menguruskan rumah tangga. Mengharapkan kesempurnaan isteri biarlah melalui kesempurnaan si suami.

Kesimpulannya berkebun bukan sekadar mengharapkan hasil tetapi bagaimana cara untuk mendapatkan hasil. Hasil yang baik datangnya dari usaha yang baik. Berusalah untuk tidak mudah menyalahkan tanah hanya kerana hasil yang rendah sebaliknya lihatlah kepada diri dan bertanya sejauh mana usaha yang telah kita lakukan?.

aku pun menulis: dariku untukku dan untukmu...

01 November 2009

JIHAD MEMALI

Peristiwa Memali kembali subur diingatan. Setelah sekian lama dibiarkan sepi kini ia dihidupkan semula oleh pihak yang merasakan roh jihad dan sensitiviti penduduk setempat telah pudar.

Justeru itu, DPPB mengambil peluang ini untuk meniupkan semula roh jihad di kalangan penyokong dan pendokong khususnya kepada sayap pemuda. DPPB dan PAS Kawasan bersetuju untuk bersatu hati bagi memastikan isu yang dibangkitkan semula ini digunakan dengan sebaik mungkin agar ianya dapat dimanafaatkan kepada perjuangan. Ianya dizahirkan sendiri oleh Pemangku Ketua Pemuda, Ust Osman dan wakil PAS Kawasan sempena SOLAT HAJAT membantah akhbar KOSMO di Memali.Syahid..

1. Ustaz Ibrahim Mahmud, Kampung Charok Puteh, Siong, Baling, Kedah 45 tahun, guru dan pendakwah Islam. Beliau meninggalkan seorang balu yang juga telah ditahan beberapa minggu dalam kem tahanan di markas Polis Hutan Sungai Petani, kemudian dipindahkan ke Penjara di Alor Setar sehingga dibebaskan. Beliau meninggalkan lima orang anak, dua orang sedang bersekolah dan tiga orang lagi masih kecil.

2. Ahmad Hassan, Kampung Alor Melentang, Gunung, Alor Setar, 30 tahun, kerja sendiri, bekas pegawai LPN, bekas ketua Dewan Pemuda PAS Kuala Kedah 1979-1981, bekas Setiausaha Kerja DPPN Kedah 1981-1983. Beliau meninggalkan seorang balu dan empat orang anak yang masih belum bersekolah.

3. Syafie bin Dahaman, Sekolah Menengah Siong, Baling, 30 tahun, guru Sekolah Menegah Siong, meninggalkan seorang balu dan seorang anak.

4. Haji Abdullah bin Haji Abdul Rahman, Mukim Siong Baling, 72 tahun, penoreh getah. Beliau meninggalkan seorang balu dan tujuh orang anak.

5. Abdul Manaf bin Waden, Kampung Becah Sawa, 58 tahun, penoreh getah, meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

6. Ghazali bin Mohd Saman, Kampung Becah Sawa, 36 tahun, merinyu malaria, meninggalkan seorang balu dan 3 orang anak.

7. Mohd Radzi bin Ahmad, Kampung Ubi Memali, 27 tahun, penoreh getah, meninggalkan empat orang anak dan isterinya telah meninggal sejak beberapa lama.

8. Wan Abdullah @ Idris bin Lebai Kadir, Kampung Charok Bunting, Siong, Baling, 32 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak sebahagiannya masih bersekolah.

9. Mohd Aroff bin Hashim, Kampung Becah, Siong, 36 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan enam orang anak.

10. Zamri bin Md Isa, Kampung Charok Puteh, 37 tahun, pemandu; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

11. Abdullah bin Yasin, Kampung, Guar Reban, Kupang, 33 tahun, berniaga; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

12. Mohd Daud bin Kadir, Kampung Becah Sawa, 53 tahun, penoreh getah; meninggalkan seorang balu dan tiga orang anak.

13. Ahmad bin Ismail, Kampung Cepir, Sik, 30 tahun, mekanik motosikal; meninggalkan seorang balu dan 4 orang anak.

14. Haji Abdul Rahman bin Jusoh, Siong, Baling, 69 tahun. Beliau cedera parah dan akhirnya meninggal dunia kerana kecederaan tersebut pada 31 Jan 1986.

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat