**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

25 December 2009

Pesanan Perjuangan

PESANAN/NASIHAT DARIPADA UST KAMARUZZAMAN BIN ABDULLAH (KETUA PEMUDA HULU TERENGGANU)

1. Semua pejuang Islam perlu mengingati pesan As-syahid Hassan Al-Banna bahawa Al-wajibu Aktharu minal al-awqat (Kewajiban kita adalah lebih banyak daripada masa yang kita ada). Justeru janganlah terlalu sibuk dengan hal-hal yang remeh-temeh dan mencari perkara-perkara yang boleh menyusahkan jamaah.

2. Umat Islam berada di dalam keadaan yang sangat lemah. Ini kerana kita telah dijuzuk-juzuk atau dipecahkan oleh musuh Islam. Lebih malang lagi, orang Islam sendiri turut terlibat dengan perpecahan itu. Carilah persamaan dan murnikan perbezaan.

3. Kebangkitan ISLAM akan berlaku setiap 100 tahun. Pasti apabila sampai waktunya akan ada orang atau jamaah yang akan membangkitkan kegemilangan ISLAM.

4. Pejuang Islam atau pendokong jemaah akan berdepan dengan 4 golongan:

i. Al-Mukmin - golongan yang percaya kepada perjuangan ISLAM
ii. Al-Mutashakik - golongan yang menyimpan syak kepada perjuangan ISLAM
iii. An-Nafa'iyun - golongan yang ada kepentingan tertentu di dalam perjuangan ISLAM
iv. Al-Mutahamil - golongan yang benci kepada perjuangan ISLAM.

5. Meneguhkan ukhuwah sesama ahli seperjuangan. Guna tiga kaedah seperti yang dicadangakan iaitu ziarah, beri hadiah/penghargaan dan akhirnya berdoa kepada Allah agar sahabat itu kembali dan terus kekal di dalam perjuangan.

6. Kita yang menerima tarbiyah jangan terleka dengan jawatan, keselesaan, keluarga dan kebendaan yang dimiliki sekarang. Turunlah ke medan perjuangan yang menjamin kesejahteraan AKHIIRAT.

Wassalam..

24 December 2009

Agenda larut malam...mesy. khas...di Nurul Hidayah..Tembak.


Salah satu agenda penting DPPB ialah........Ust Man ketua semua, dari kepimpinan hingga ke makanan..penerangan kontrol jiwa....Pen. SU biasa la, jaga hati semua orang...

tunggeng seperiuk sup tulang resepi KP Ust Man...SU tak puas hati lagi....

Alim, beradab sopan santun,berjiwa kebapaan,hensome dan tidak zalim....serta patuh pada suruhan Allah...sejuuuk perut ibu mengandung yee..

2 Orang kuat PASTI Baling....semakin merendah diri...tapi bendahari... hirup sup tulang tanpa mempedulikan jiran yang memang dah kenyang pun...

Rebah daaaah....pitam...pitam...

Perjuangan ditunda sekitar jam 1.30 pg....

Usrah DPPB kali ke 24 (2009)-Muhasabah diri


Naqib Usrah Negeri Kedah, SU DPPB, AJK DPPB juga tuan rumah...Ust Marzuki.

Pen. SU, KP Ust Man, Bendahari...

Pengerusi PASTI Baling, Pengerusi Tarbiyah, Pengerusi PA.

ICT, Unit Amal, Penerangan, Pen su.

Timb. PASTI, Naqib Neg.

Usrah yang bertempat di rumah Ustaz Marzuki, Taman Muslim, Kuala ketil yang memfokus kepada persoalan muhasabah diri terutamanya dikalangan AJK DPPB yang merupakan barisan paling hadapan dalam menggerakkan jentera jamaah menghadapi pelbagai situasi masyarakat yang menimbulkan berbagai mehnah dan tribulasi perjuangan.

Walau apapun terjadi, perjuangan tetap diteruskan........
Sahabat DPPB....
sesungguhnya organisasi dan jamaah amat memerlukan tenaga dan buah fikiran kalian umpama bumi yang gersang teramat merindukan titisan hujan dari langit.....

Sahabat DPPB....
sesungguhnya tenaga dan buah fikiran kalian teramat bernilai dan teramat berharga dalam menggerakkan jamaah....

Sahabat DPPB...
sesungguhnya kekuatan kita terletak pada kekuatan ukhwah dan kerjasama yang tentunya lahir dari proses tarbiah dan usrah antara kira.....

Sahabat DPPB....
tentu Allah Taala mengurniakan nikmat kemanisan perjuangan kepada kita sekiranya hati kita benar-benar suci dalam sebuah perjuangan yang teramat sukar ini....

Sahabat DPPB....
simpulkan hati-hati kita dengan satu ikatan yang teramat erat...agar tidak ada lagi ruang bisikan jahat yang melumpuhkan semangat perjuangan kita...

Selamat bertamrin di ucapkan kepada DPPB....

23 December 2009

WalimahtulUrus yang diberkati

SELAMAT PENGANTIN BARU

Oleh : Osman Abdul Hamid

Ketua :Dewan Pemuda PAS Baling

Kepada semua pemuda-pemuda ,sahabat-sahabat dan kenalan serta muslimin dan muslimat yang melangsungkan perkahwinan di musim cuti ini diucapkan tahniah dan selamat pengantin baru, moga berkekalan hingga ke anak cucu.Kepada sahabat dan kenalan yang tidak sempat saya hadiri walimatul urus, harap maaf. Pada tahun ini paling banyak saya hadiri majlis kenduri sebanyak 8 tempat dalam satu hari dari pagi hingga malam ,Alhamdulillah.

Perkahwinan merupakan satu tuntutan sunnah dan ianya merupakan fitrah kejadian manusia yang mempunyai naluri ingin hidup berpasangan. Dalam mencapai sunnah ini, kita akan menemui berbagai cabaran bahkan halangan.Kita hendaklah berbangga dengan pasangan kita yang bernama isteri ,jangan kita berbangga dan tidak merasa malu dengan menggauli perempuan yang bukan isteri ,kerana itu dilarang agama ,haram ,ditegah dan boleh menghampiri zina.

Kita mesti menerima kenyataan dan realiti bahawa pasangan yang kita nikahi ,dialah isteri ,dialah jantung hati ,dia yang akan berkongsi suka duka hidup bersama. Walaupun dia bukan pilihan utama atau dia pilihan ibu dan bapa kita.Apabila bergelar suami maka tunaikanlah tanggung jawab sebagai suami.

Cuma saya ingatkan diri saya dan semua sahabat seperjuangan bahawa dugaan dan mehnah yang kita lalui tidak akan sama. Semasa kita di alam teruna, kita tidak terikat dengan seorang wanita yang bernama isteri, kita boleh makan dan minum bersama kawan diluar atau ditempat program. Kini setelah bergelar suami, bagaimana mahu melaksanakan antara kewajipan dan tanggungjawab, bagaimana situasi semasa isteri sarat hamil mengandung, saat isteri ditinggalkan ketika berada dihospital melahirkan anak, ujian isteri, anak pertama, kedua, ketiga dan seterusnya ,anak demam ,sakit kadang-kadang semua anak demam namun isteri terpaksa juga ditinggalkan bagi memenuhi hasrat dan kewajipan perjuangan.

Istiqamah dan disiplin dalam program jemaah kadang-kadang menjadi luntur, kita mengah menghadapi kerenah, dulu komitmen kita hanya dengan perjuangan tapi sekarang kita ada keluarga, anak dan kerjaya, pendapatan tidak bertambah tetapi tanggungjawab bertambah, bagaimana harus kita memberi kefahaman kepada isteri, masa yang sedikit bersama mereka, bagaimana mahu menghadapi ibu dan mertua apabila mereka melihat anak dan isteri selalu ditinggalkan bagi memenuhi tuntutan jemaah. Semoga kita dapat menghadapi semua ini kerana kita adalah pejuang, kita adalah amilin dan dimasa yang sama juga kita adalah suami dan kita bertanggung jawab terhadap jamaah.

Sahabat yang dirahmati Allah, saya melihat Walimatul urus atau kenduri kahwin kadang –kadang tersasar dan berbeza dengan apa yang dianjurkan oleh Islam,banyak tempat hiburan-hiburan dan perkara yang melaghakan dihidupkan semula, dengan persandingan, karoke dan sebagainya. Malah anak-anak muda yang menjadi mentara kadang-kadang dengan terbuka menghirup air daum ketum atas alasan kuat bertugas.Malah ada orang kuat PAS, buat kenduri dengan band pemuzik jemputan, malam 60 an dan macam-macam lagi. Saya sebutkan disini sebagai ingatan bahawa arah tuju dan matlamat kita hendaklah beriringan dan memenuhi hasrat perjuangan Islam yang diperjuangkan.

Budaya kenduri yang dipenuhi maksiat perlulah kita jauhi,sikap kita hendaklah mencerminkan arah dan matlamat Islam yang kita tuju.Semangat kerja sama,tegur menegur antara kita diisemai dan dibajai agar mahabbah dan kasih kita sesama insan seagama dapat teguh dan kuat dengan amalan Islam yang dipamerkan.

Ikatan istimewa dua mempelai moga dicucuri rahmat dan hidup yang dilimpahi berkat ,perjuangan tidak ditinggalkan,sunnah dilaksanakan ,komitmen diteruskan,istiqamah dalam ujian dan teruskan perjuangan.Selamat pengantin baru kepada semua yang melayari bahtera perkahwinan dari saya dan Dewan Pemuda PAS Baling.

berkhatan....


Berkhatan(bersunat)

Oleh : Osman Abdul Hamid

Ketua :Dewan Pemuda PAS Baling

Alhamdulillah sama-sama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah ,dengan limpah kurnian dan nikmat yang diberikan .Kepada sahabat –sahabat yang menganjurkan majlis berkhatan pada musim cuti ini diucapkan tahniah dan terima kasih kerana menjemput,walaupun ada yang tidak sempat dilawati ,saya mohon banyak kemaafan.Alhamdulillah Pada tahun ini juga anak sulung saya menyertai majlis berkhatan di Markas PAS .

Saya rasakan majlis berkhatan adalah satu majlis yang boleh dan perlu kita anjurkan untuk memperkukuhkan ikatan kita sesama muslim atau dikalangan ahli dan penyokong ,sama ada dibuat di markas atau rumah.Kalau kita anjurkan diatas nama PAS sekurang-kurangnya dapat memenuhi taqwim dan jadual tahunan kita,disamping boleh menambah dana dan duit tabung Jemaah.

Kemeriahan dan keseronokan majlis yang kita anjurkan patut dikembalikan seperti dulu sekurang-kurangnya dapat mengikat silaturrahim dan tali persaudaraan sesama kita yang kadang-kadang hambar dan kadang-kadang kita lebih seronok membuat majlis seorang diri atau pergi ke klinik tanpa pengetahuan masyarakat dan mengisi ruang dengan program-program Jemaah.

Saya rasa seronok apabila program berkhatan ini dianjurkan oleh PAS samada pemuda cawangan atau sebagainya,pada pengamatan saya banyak kelebihan dan manfaatnya.Antaranya cawangan dapat digerakkan dengan semangat ukhwah yang lebih mantap,menanam sifat gotong royong sesama ahli dan penyokong dalam menyelesaikan kerja ,sekurang-kurangnya dapat menambah duit tabung cawangan dan yang pasti dapat menarik orang Umno menjejak kaki ke Markas PAS.

Disamping kemeriahan majlis yang dianjurkan ,janganlah kita mengisi ruang dan program ini dengan perkara yang melaghakan kerana Khatan mempunyai banyak hikmah seperti yang dikatakan oleh Ulamak ,diantara hikmah khatan adalah fitrah yang merupakan naluri dan pembawaan manusia semenjak dilahirkan iaitu tingkah laku yang bersih ,sucu,belum dikotori dan dicemari oleh kecatatan.Khatan juga merupakan satu syiar dan syariat Islam yang membawa kepada kesempurnaan Agama yang disyariatkan oleh Allah melalui lidah Nabi Ibrahim .yang membolehkan kita terbeza dengan mereka yang bukan muslim sebagai bukti ubudiah kita kepada Allah serta ketaatan dalam melaksanakan perintahnya.

Dari sudut kesihatan pula ianya merupakan cara sihat untuk memelihara seseorang dari berbagai penyakit ,kerana kulup yang telah dipotong dan dibuang dapat menghindari dari sisa kotoran kencing dan sebagainya , juga menghalang gangguan pada hasyafah ketika membesar dan menegang.Ada juga kajian yang mengatakan berkhatan merupakan satu bentuk ketahanan dari terkena penyakit kanser prostat dan penyakit kelamin lain.

Pada umumnya kanak-kanak lelaki mengikut pendapat ulamak disunnahkan sebelum akil baligh kerana kanak-kanak tidak diwajibkan menjalankan syariat Agama dan jika waktu sudah baligh ,maka khatan itu wajib dan perlu disegerakan

Mazhab Syafie juga memandang baik mengadakan walimah khatan kanak-kanak lelaki yang bertujuan mensyukuri nikmat Allah serta memperolehi pahala sedekah ,akan tetapi hukum menghadirinya tidaklah wajib tapi ada ulamak yang mengatakan wajib menghadirinya bagi menunaikan jemputan dan hasrat saudara muslim yang lain.Bagi kanak-kanak perempuan dipandang baik ,jika mengadakan walimah khatan dikalangan anak perempuan sahaja,kerana anak perempuan akan merasa malu khatannya dimasyhur dan diwar-warkan.

Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah semua,marilah kita mengambil dari sebahagian kebaikan dan hikmah syariat ini. Banyak peluang yang boleh dikutip bagi manfaat Islam ,Banyak ruang yang boleh disusuri bagi mengindahkannya.Setiap individu dan masyarakat mahukan yang terbaik dan betapa indahnya Islam yang mempunyai berbagai-bagai rahsia dalam syariatnya.

AllahuAkhbar….

22 December 2009

INILAH JALAN KITA

Oleh: Ust Osman Abd Hamid

Islam adalah matlamat perjuangan kita, walaupun berat pada pandangan mata dan bahu memikul, perjuangan mesti diteruskan. Tahap kesabaran dan pengorbanan yang tinggi perlu ada dalam diri setiap amilin yang berjuang kerana jalan ini adalah jalan kita menuju ke syurga Allah. Luasnya syurga tidak terhingga dan kita tak pernah melihatnya, mencium baunya, mendengar bisikan penghuninya, tak tergambar dan terlintas di akal fikiran. Cuma gambaran yang dibawa oleh Al-Quran dan Hads sahaja.


Syurga... orang yang memasukinya akan lupa segala derita dan sengsara yang dilaluinya. Jalan ke syurga inilah jalan kita, jalan perjuangan kebenaran. Jalan inilah yang akan ditempuh oleh penghuni syurga untuk sampai kepadanya. Sungguh payah, sungguh dasyat, kesulitan dan berbagai penderitaan dilalui, tabiat menuju jalan ini seperti Sabda Rasul saw bermadsud "Syurga dikelilingi dengan berbagai perkara yang tidak disukai".


Ranjau dan onak menempuh jalan ini pernah dilalui oleh Rasulullah s.a.w dengan ejekan, penginayaan dan penghinaan. Di sepanjang jalan ini, penjara-penjara menjadi kediaman dan rumah para pejuang, badan mereka disikat dengan sikat besi, badan mereka digergaji terbelah dua, dibakar setelah disimbah petrol, dikurung dalam najis tanpa memberi makan,di penjara dalam air dan berbagai bentuk takzib dan penyeksaan yang dilalui oleh pejuang Islam. Kita mendengar dan mengentahui jalan ini. Inilah jalan kita. Ungkapan jelas lagi jujur bahawa syurga di kelilingi dengan berbagai hal yang tidak disukai. Itulah tabiat dan sunnatullah untuk pejuangan. Adakah kita dapat merempuh jalan ini?


Firman Allahswt : Al-Imran 142 bermadsud "Apakah kamu menyagka kamu akan masuk Syurga padahal belum nyata bagi Allah orang yang berjihad di jalan kamu dan oprang-orang yang sabar".
Firman Allah swt: Al-Ankabut 2-3 "Apakah manusia mengira mereka akan dibiarkan bahawa mereka berkata kami beriman sedangkan mereka tidak pernah diuji sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka .sesnuggunya Allah mengentahui orang-orang yang benar dan orang-orang yang dusta".


Jalan yang kita lalui ini, kita menghadapi pemerintah yang zalim yang menolak Islam dan membuat berbagai bentuk penginayaan serta penindasan yang berterusan, kita minta berlindung dari Allah sifat-sifat yang boleh merosak jiwa dan lupa daratan. Kita khuatir jika terpedaya dengan dunia. Pemikiran dan mementingkan material semata-mata. Tambahan pula bila sudah mencapai kemenangan.


Banyak orang Islam tetapi tidak mahu berjuang mempertahankan Islam. Terasa hati berat untuk bergerak, mencari berbagai alasan, lebih senang dengan keluarga di rumah, keluar berjuangan takut habis duit, kepentingan peribadi menjadi keutamaan, sanggup memfitnah kawan perjuangan kerana matlamat duniawi dan keuntungan yang sedikit dan berbagai lagi. Ini adalah alasan yang akan timbul apabila sudah terjerat dan terjebak dalam lilitan dunia dan material ini. Program-program hanya menjurus kepada mencari pengaruh dan mementingkan kebendaan sahaja. Islam diletak di sebelah dan di kesampingkan sahaja. Sungguh malang jalan yang kita tuju ini diheret dalam kancah material.


Rasulullah pernah ditawarkan dengan berbagai kemewahan dan kemegahan duniawi, namun baginda menolak dan sanggup berlapar kerana ini bukan jalan yang dituju. Demikian juga Rasulullah berpaling dari kemewahan hidup dan sentiasa mengulang-ngulang perkataan itu "Ya Allah tidak ada kehidupan(yang sebenar) kecuali kehidupan akhirat".


Para pejuang Islam menolak cara hidup mewah yang melampau , kesederhanaan, tidak bermegah, ego dan besar diri. Pejuang sebenar takut terpesona dengan kemewahan dan kemegahan duniawi kerana inilah antara jalan-jalan mereka yang gugur dan tidak capai matlamat, hindari jiwa cinta dunia, cinta kebendaan dan takutkan mati.


Syed Qutb menyimpulkan ujian yang perlu dilalui antaranya:

01 : Penginayaan yang akan ditempuhi
02 : Fitnah yang menimpa keluarga dan orang yang dicinta
03 : Dunia akan memihak kepada kebatilan
04 : Terasing kerana pegangan akidah
05 : Fitnah populariti dan tarikan duniawi
06 : Fitnah lambat menang dan panjang perjalanan
07 : Fitnah bangga diri dan rasa kehebatan diri.

Jalan ini akan dihadapi oleh semua pejuang Islam, mereka yang berjaya dan mendapat hasil adalah mereka yang dapat melintasi dan merempuh halangan. Fikirlah di mana kita? adakah kita sudah bersedia menuju jalan ini?. Jangan kita menjadi golongan yang sentiasa beralasan, menjaja lidah tidak bertulang ke hulu kehilir hanya tujuan tak lain tak bukan kecuali lari dari perjuangan. Islam itu indah , biarlah keindahan itu mewarnai hidup dalam setiap amalan kita. Buatlah perkara berfaedah dan baik hindari membuat perkara nista dan dosa. Teruskan perjuangan, inilah jalan kita, jalan menuju Allah dan Syurganya.

Allahuakhbar....

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat