**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

23 January 2010

foto pilihan...


PASTI Nurul Iman yang terletak dalam cawangan Banggol Berangan mencatat rekod sebagai pasti yang mempunyai jumlah pelajar teramai tahun 2010 iaitu sebanyak 61 orang. DPPB mengucapkan tahniah atas jumlah peningkatan mencecah 25% untuk tahun 2010.

22 January 2010

Usrah DPPB - Tiga "Tungku" PAS.(5 Safar 1431H)


-Alfadhil Ustaz Hj Abdullah Isa bin Hj Abdul Hamid.
-Terima kasih atas kesudian menerima ajk dppb untuk berusrah di kediaman beliau di Kg Sadek, Kupang, Baling.
-Terlibat secara aktif dalam mencari sumbangan material untuk melicinkan gerakan jamaah.
-DPPB mengucapkan ribuan terima kasih atas pengorbanan diberikan.

Ustaz somat 'ana united', Ustaz Pak Ya unit Amal, Sdr Arman Jusoh...istiqamah dengan usrah.


Ustaz lan pen s.u, ketua penerangan, Ustaz syidi Timb. KP dan Ust Man KP...juga istiqamah dengan usrah

mie bank bendahari, ust Marzuki tarbiyah, Ust Zul P. PASTI, Setiausaha dppb, ust wieeee....pun istiqamah dengan usrah...

senjata paling ampuh bagi meneruskan kelangsungan usrah....makan preee...syukran ust lah...nanti kami pi lagi untuk bakaq ikam dalan kolan tuuuu plak...he...he...

Usrah yang membicarakan persoalan 3 tungku utama dalam PAS iaitu Ulama, profesional dan aktivis nampaknya dicernakan dengan begitu baik oleh ahli usrah. setiap ahli diberi masa selama 4 minit untuk menyuarakan idea dan pendapat serta hujjah bagi melumatkan kefahaman ahli terhadap tajuk yang dilontarkan oleh Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasrudin Hj Hassan At Tantawi dalam tulisan beliau 'Bingkisan Fikrah untuk pejuang' yang menjadi bahan wajib yang dibincangkan dalam usrah DPPB.

....ulama tidak sahaja penuh ilmu didada tetapi juga terhias peribadi mereka dengan taqwa dan amal yang soleh, menjadikan diri mereka tawadhu' dan zuhud. Mereka memimpin parti dan ahlinya dengan keihklasan dan ketaqwaan disaat orang belum mengenali planning, analisis swot dan sebagainya. Pun begitu, mereka berjaya membangunkan insan dan jiwa berjuang bangkit menentang boneka penjajah yang memerintah negara....(nasrudin. 2009)

p/s: tiada dalam liputan ialah ust mat zan PA System (lewat kit) dan Timb. PASTI...(cameraman)

Usrah Pengukuh Ukhwah antara kita.....harapan DPPB tetap sama dan satu....Takbir!!!!!!

....sahabatmu...

21 January 2010

DEDIKASI BUAT SAHABAT SEPERJUANGAN

Salam ingatan dan terima kasih kepada semua sahabat yang menemani di persada perjuangan ini...

Ust Osman, Ust Rashidi, Ust Zulkifli, Ust Helmi, Ust Fadlan, Abg Mie, Ust Ashri, Zikri,...dan sahabat2 ajk semua.

19 January 2010

Mesy Agong Pemuda Caw. Kg Bukit.


Mesyuarat yang dihadiri oleh lebih kurang 30 ahli PAS Caw Kg Bukit dalam UPU Kuala Kuang yang diadakan di Markaz PAS Caw. Kg Bukit menyuntik semangat kepada semua pemuda cawangan untuk lebih bergerak pantas dalam meneruskan agenda perjuangan jamaah.

Kehadiran ketua UPU Kuala Kuang dan ketua Caw. Kg Bukit adalah sebagai tanda kelangsungan perjuangan terus diperkasakan dalam jamaah kita..

memberi mutiara perjuangan terutama mengenang kembali kisah-kisah perjuangan yang diasaskan di Pondok Kg Pisang atau sekarang dikenali sebagai Yayasan Al Khairiah. Pemuda perlu mengenangi kisah-kisah perjuangan generasi terdahulu sebagai panduan menguruskan halatuju perjuangan..

FOTO SEKITAR MESYUARAT AGONG PEMUDA CAWANGAN


Saf Kepimpinan Pemuda Caw. Kg Bukit...kesepakatan saudara dalam menerajui jamaah amat di hargai oleh dppb...terus berjuang hingga ke akhir hayat..

jamuan ringkas yang mengenyangkan..capati....terima kasih

Antara pemuda yang tetap memberi komitmen yang tinggi terhadap perjuangan...Kita mewarisi perjuangan Nabi...walaupun kita tak pernah melihat wajah Nabi...Namun perjuangan suci itu tetap kita teruskan selagi Allah memberi ruang kepada kita...

ajk dppb juga penolong bendahari, antara penggerak utama pemuda caw. Ketemba kememeh. Berjaya menghimpunkan kehadiran yang tidak mengecewakan..

Juga ajk dppb...tuan guru muda...sentiasa bersedia untuk menghadiri jemputan kuliah haraki bagi memantapkan jamaah dan perjuangan...bakal mewarisi kepimpinan dppd...semangat dan komitmen yang tinggi menjadi perangsang kepada kami untuk terus berjuang...menetap di Taman Muslim, Pekan Kuala ketil...Ust marzuki...o172883848

PERJUANGAN PEMUDA CAWANGAN MEMBANGGAKAN


كتوا فمودا كتمبا كميميه سدغ ممبري جندراهاتي كفد فرسمي مشوارة

سوكوغن يغ دبري اوليه فيهق جواغن امت ممبغكاكن سموا فمودا تروتام ابغ مت كتوا جواغن

انتارا فمودا يغ حضير

Antara pemuda yang hadir...komitmen yang tinggi dengan jamaah..dppb ucapkan tahniah

Kepimpinan Pemuda Caw. Ketemba Kememeh..sentiasa bergerak seiring dengan hasrat dan matlamat dppd dari segi pemantapan spiritual perjuangan melalui program usrah peringkat cawangan...penambahan daftar pemilih dengan tidak mengecualikan walau satu sasaran...penyertaan dalam Himpunan Sukarelawan Pemuda Baling pada 15 Februari nanti...

Teruskan perjuangan...agar dapat kita jawab pertanyaan Allah nanti tentang usia kita...kemana kita pergunakan...maka peruntukkanlah sebahagian dari nikmat usia ini untuk mengembalikan perjuangan Nabi...

18 January 2010

"Firestone" dalam jamaah

Kebetulan, ana menerima satu mesej yang menyentuh tentang bagaimana pentingnya memahami situasi sebenar letak duduknya sesuatu fenomena atau sesesebuah isu.Banyak salah faham yang timbul akibat dari gagalnya kita memahami sepenuhnya sesuatu keadaan. Suka ana memetik sebuah cerita ringkas tetapi penuh pengertian yang pernah dilontarkan oleh KP ustaz Man Hamid, katanya kisah ini pernah juga diceritakan oleh Cikgu Badri...kisahnya begini...

Suatu hari, dalam remang-remang cahaya pagi, seorang pemandu motosikal memandu melalui sebatang jalan minitar keluar dari kampungnya untuk menghantar anak ke sekolah, tiba di satu selekoh, dia berselisih dengan jirannya yang agak mempunyai masalah dalam hubungan kejiranan mereka....lantas jirannya itu menjerit dengan kuat.."Babiiiiii"....pemandu pertama tadi berpaling ke arah jirannya dan terbetik dihatinya...."pasai pa dia maki aku macam tu...celaka betui..memang dia ni nak cari pasal dengan aku...kelik sak gi jaga mu..." Dia berhajat apabila selesai menghantar anak ke sekolah, dia akan balik dan menyelesaikan pertikaian yang selama ini berlarutan antara mereka.

Apabila berpaling semula ke hadapan..dia terlanggar seekor babi yang sedang melintas jalan...motosikalnya terbalik...dia dan anaknya tertunggeng langgang di atas jalan dengan seluar terkoyak dan kepala lutut berdarah...lDia temenung seketika memikirkan kembali kata-kata jirannya tadi.....rupanya memang babi betul yang nak diberitahu oleh jirannya tadi....

Kisah kecil ini seharusnya menjadi panduan berguna kepada kita dalam melayari bahtera jamaah. Banyak berlaku salah faham yang akhirnya kita mengambil keputusan hingga mengecop sahabat kita sebagai firestone dalam jamaah...samada kita yang membahayakan jamaah atau sahabat kita yang menegur secara ikhlas semata-mata mahukan satu perubahan yang amat diperlukan oleh jamaah itu yang dianggap merbahaya untuk jamaah.

Perlu kita fikir, dengan mewujudkan satu arus pemikiran sebegitu, pastinya kepercayaan dan keyakinan terhadap sahabat seperjuangan akan semakin longgar...Perlu kita fikir, dengan membudayakan suasana sebegitu, ikatan ukhwah dan rasa kekitaan akan semakin longgar...Perlu kita fikir, dengan menjadi seorang dari penyebar kesalah fahaman ini, interaksi peribadi antara kita akan semakin tak terurus dan akhirnya mewujudkan suasana yang amat membahayakan jamaah.

Sahabat sekelian...tanpa sebarang prejudis, marilah sama-sama kita membuka kotak pemikiran kita untuk mengurus sesebuah isu secara positif atau dengan kata lainnya, kita mengolah sesebuah isu agar ia akhirnya mendatangkan kebaikan kepada jamaah kita, marilah kita mengolah sesuatu kekurangan pada diri sahabat kita hingga akhirnya kita mampu untuk menutupi ruang-ruang kekurangan tersebut, marilah kita bersama membina kembali keyakinan yang padu terhadap jamaah dan organisasi kita kerana hanya organisasi yang padu dan mampat mampu menterjemahkan amanah Allah dan amanah rakyat yang tertanggung atas batu jemala setiap dari kita.... ajk dppb, Ingatlah...dengan membiarkan organisasi kita tempang, kita sebenarnya menanggung dosa yang amat berat disisi Allah.

....sahabatmu..

Mengenali Jemaah bukan Sekadar Memahami Matlamat Perjuangan

Hari ini ramai penyokong dan pendokong jemaah mengatakan bahawa mereka menyertai perjuangan jemaah kerana bercita-cita menegakkan Islam di muka bumi dan PAS menjadi pilihan. Tanyalah sapa2 sahaja di dalam PAS dari penampal poster sehinggalah mereka yang bersengkang mata siang malam bermesyuarat. jawapannya adalah sama iaitu ingin menegakkan kalimah Allah di Malaysia yang dicintai.

Adakah itu sahaja matlamat kita di dalam perjuangan PAS? Adakah Islam boleh tertegak dengan hanya kita memahami matlamat PAS? Sudah tentu tidak.. Menyertai jemaah bukan sekadar menghadamkan matlamat tetapi lebih daripada "itu". Dan "itu"lah kita katakan sebagai perjalanan jemaah. Selok belok jemaah. Bagaimana jemaah akan, ingin dan terus bergerak. Kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman jemaah juga perlu difahami.

Di dalam jemaah, asas yg perlu dipetaut dan diperkuatkan ialah ukhuwah dan persaudaraan. itulah yang pertama. PAS tidak mengajar kita memutuskan silaturrahim. Atas kerja jemaah bolehkah kita mengutuk dan menghina sahabat seperjuangan kerana kelemahan mereka. Sekiranya ini yang bersarang dalam jiwa kita ternyata kita masih belum faham jemaah. Untuk menjadi pimpinan jemaah ilmu kemanusia dan psikologi perlu dipelajari. seharusnya kita membimbing dan membantu sahabat yang lain agar memahami kerja mereka.

Yang kedua adalah pengorbanan. Perjalanan dan pengurusan jemaah memerlukan banyak pengorbanan. Antaranya masa, tenaga dan harta. Pengorbanan yang jarang disebut ialah perasaan dan nafsu. Kenapa? kerana ini jarang dipraktikkan di dalam pengurusan jemaah . Berapa ramai di kalangan kita yang boleh tersenyum bila ditegur kelemahan mereka?. Atau berlapang dada selepas pandangan ditolak di dalam syura? atau mungkin mengakui kesilapan dan kelemahan kepada sahabat? Sebaliknya kita lebih suka menebalkan perasaan bangga dan riak setiap kali kita menjadi juara di dalam syura. Senyum melebar bila pandangan kita diterima. Atau kita menjadi rujukan penting di dalam jemaah. Amat lemah pergerakan PAS sekiranya ahlinya bercirikan seperti ini.

Yang ketiga adalah tarbiyah... masih ramai di kalangan pendokong jemaah begitu semangat memperjuangkan matlamat PAS. Bekerja bertungkus lumus, bergolok bergadai, demam sihat tetap dengan perjuangan PAS. Alhamdulillah. Inilah pimpinan yang kita harapkan untuk menguruskan perjalanan PAS. Namun demikian, amat menyedihkan apabila kita melihat matlamat tidak selari dengan nilai tarbiyah islamiah mereka. Pimpinan Islam sewajibnya terlebih dahulu perlu memaparkan akhlak ISLAM sebelum bercakap ttg ISLAM. Memalukan dan menjadi fitnah kepada PAS apabila pimpinan mereka cakap merapu, melawak, ego, menghina, memperlekehkan orang lain, berbohong dan sebagainya di khalayak. Fikirlah..Firman Allah di dalam surah As-Saff ayat 3.

Yang keempat ialah AULAWIYAT. Kita bermesyuarat. Memberi pandangan dan pandangan itu dipersetujui oleh ahli mesyuarat. Bila tiba masa perlaksanaan kita tidak buat seperti yang diputuskan. Dalam erti kata lain tidak menghormati keputusan mesyuarat. Kita bersengkang mata merancang strategi peperangan, begitu begini, untuk apa? memastikan kemenangan berpihak kepada kita. Bila saat berperangan benteng pertahanan tidak hadir? sebab apa? tidak perlu sbb peperangan itu kecil sahaja? Bolehkah jawapan itu diterima...? Dalam peperangan kita bukan sahaja nak menang tetapi memastikan agar tiada sahabat yang syahid atau tercederakan? Kadang2 kita mempunyai keutamaan lain kenapa tidak mengutamakan keputusan jemaah...berdoalah agar Allah mengampuni kita kerna ketidakmampuan kita ketika itu..kerana DOSA BESAR menunggu mereka yang suka2 mengingkari keputusan syura. Betul tak?

Alhamdulillah.. di dalam DPPB, KP selalu berpesan dan menasihati ahli-ahlinya. Contohilah kewarakan Timb KP, Ikutilah akhlak Naib KP dan hadamkanlah perancangan SU. Semoga kita menjadi contoh kepada DPP yang lain. Siiru a'la barakatillah.

17 January 2010

NASIHAT KP DPP PUSAT

Perkara yang tidak mendatangkan manafaat ini tidak semestinya hanya dari perkara haram semata - mata tetapi juga dari perkara - perkara halal menurut hukum syara' namun ia tidak mendatang manafaat kepada kita . Contoh mudah ialah berbual kosong di kedai kopi , tidur hingga mencecah 7 atau 8 jam sehari , termenung dan berangan - angan . Sungguhpun perbuatan ini tidak membawa kepada haram tetapi ia telah mengambil banyak dari masa kita yang sememangnya terhad .


Fenomena ini masih membelenggu sebahagian dari anggota jamaah kita . Akhirnya banyak tugasan jamaah dan tanggungjawab atau amanah tidak berjaya dilaksanakan dengan baik . Kalau pun siap , ianya disiapkan dalam keadaan tergesa - gesa mengejar waktu dan akhirnya tidak menghasilkan kualiti yang tinggi dalam prestasi kerja sebagai seorang yang bergelar pejuang .


Sebagai seorang pejuang , kita sewajarnya peka dalam perkara seperti ini , kerana fail kita masih bertimbun di pejabat dan ianya belum disemak. Frame work kita telah berhabuk kerana belum diterjemah dalam tindakan . Lebih malang jika pejabat kita juga telah bersawang kerana lama kita tidak beroperasi . Kita seperti tidak ada masa untuk bertindak . Tidak tahu ke mana habisnya masa kita . Namun apa yang pasti , matahari terbit dan tenggelam dengan begitu pantas sedang tanggungjawab dan amanah masih terlalu banyak yang belum dilunaskan

Ucapan Perasmian Mesyuarat Agong Cawangan.Sahabat-sahabat pemuda yang dirahmati Allah sekelian,

Pertama-tamanya marilah kita merafakkan kesyukuran yang tidak terhingga kepada Allah Taala…bukan sekadar Allah mengurniakan nikmat Islam dan Iman kepada kita…bahkan Allah Taala memilih kita untuk menjadi penolong agamanya.. pemuda yang sanggup mewaqafkan diri untuk menyahut seruan Allah dan RasulNya bagi menegakkan Agama Allah di muka bumi ini…..

Dalam masa sama diluar sana, jutaan lagi pemuda yang lagha,leka serta lalai dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah Taala iaitu menegakkan negara Islam…menegakkan syariat Allah…meninggikan agama Allah..menegakkan hukum Allah...

Pemuda perlu faham betul-betul..kita adalah hamba Allah…walau siapapun kita.. samada kita sebagai pemimpin…sebagai ulama…sebagai pemuda…sebagai pendokong dan penyokong diperingkat akar umbi,…kita adalah hamba Allah, mesti laksanakan apapun perintah Allah sepertimana yang ditunjukkan oleh para nabi dan rasulNya.

Muharram baru saja meninggalkan kita, satu bulan yang mempunya peristiwa yang amat besar ertinya kepada semua pemuda yang terlibat berjuang menegakkan agama Allah.Nabi Muhammad SAW dan para sahabat ra meninggalkan segala-galanya di Makkatul Mukarromah, tinggalkan tanahair tumpah darah…tinggal pangkat dan kebesaran…tinggal bumi dan halaman..berhijrah bersama Nabi untuk melaksanakan tuntutan menegakkn syariat Islam ketika itu.

Kita pemuda kena paham …berjuang dalam Islam bukan sekadar untuk membina sebuah keluarga…tapi membina Negara Islam, Dalam al quran surah Al Kahfi Allah berfirman yang bermaksud’ ….mereka itulah golongan muda yang beriman dengan tuhan mereka dan kami tambahkan hidayah ke atas mereka…’

Mereka berjuang mempertahankan aqidah Islam dari pemerintah yang kufur.. ..berjuang menentang kezaliman dari pemerintah yang berhati binatang…pemuda perlu menjadi sepertimana pemuda ashabulkahfi, sanggup berkorban hatta nyawa sekalipun demi menegakkan hukum Allah..menumbangkan kezaliman...menumbangkan kemungkaran.

Hari ini islam dicabar…diperlekeh…diperkotakkatikkan..dihina…dipermainkan oleh golongan yang sengaja mencabar kesabaran kita…setakat ini kita boleh bersabar…tapi mereka kena ingat, kami pemuda sanggup mengalirkan darah kami…sanggup mengorbankan nyawa kami demi mempertahan agama Islam…mempertahankan kesucian Islam...mempertahankan ajaran Nabi kami…mempertahankan Al Quran…Ingat…kami takkan selamanya bersabar..sampai masanya seruan dari pemimpin kami…kami rela mengorbankan segala-gala demi Islam..

Mengapa ini berlaku, mengapa mereka begitu biadap dengan kita…kerana pemimpin tidak kasih kepada Allah, tidak kasih kepada Nabi dan Rasul…tidak kasih kepada Islam..maka Allah Taala datangkan masalah yang besar kepada kita…orang Islam murtad beratus ribu..punah dan rosak akhlak…orang bukan Islam berani mempermainkan Islam kerana pemimpin Islam tak bersungguh untuk menjaga agama Allah…

Sahabat pemuda yang dirahmati Allah…

Pemuda adalah aset penting bagi jemaah Islam…ini disedari oleh musuh-musuh Allah, kalau pemuda baik akhlaknya,.berpegang teguh dengan ajaran Islam, maka mereka akan mencapai kejayaan, musuh mencari jalan untuk melemahkan pemuda Islam. Mereka menganjurkan program dan agenda untuk memjadikan pemuda Islam lagha dan leka…melalui pendidikan.. melalui filem…melalui fesyen pakaian…melalui sistem kehidupan…yang penting bagi mereka ialah bagaimana melumpuhkan pemuda Islam, agar pemuda Islam meninggalkan cara hidup Islam…akhirnya menjadi lemah dan mudah dikuasai oleh mereka.

Sejarah bumi Palestin memberi pengajaran kepada kita, sebelum kejatuhan kerajaan Islam di sana, pemuda mereka lagha, tidak mengamalkan cara hidup Islam, pemuda dan pemudi mereka punah akhlah, meninggalkan solat, tidak berpuasa, meminum arak..akhirnya apabila Israil menyerang mereka…mereka tidak ada kekuatan untuk mempertahankan bumi Palestin dan hingga ke hari ini bumi Palestin masih dijajah Israil laknatullah..

Begitu juga di Bosnia.. sebelum di serang oleh Serbia, pemuda-pemuda Bosnia hidup lebih barat dari barat..orang bukan Islam minum arak segelas…mereka sebotol…orang bukan Islam minum 2 gelas, mereka 2 botol…apabila ulama mengajak kepada Islam…mereka tolak..akhirnya mereka hancur di tangan musuh Islam

Sahabat pemuda yang dirahmati Allah

Kita perlukan pemuda yang berjuang menegakkan agama Allah, berjuang memastikan tertegaknya syariat Allah, memastikan tertegaknya undang-undang Allah. Oleh itu marilah kita bersama-sama dalam satu jamaah, bersatu dalam matlamat kita untuk memastikan agama Allah ini terus terpelihara, memastikan kemenangan Islam di bumi Malaysia tercinta ini…Akhir kata, berjuanglah selama mana Allah masih memberi ruang untuk kita berjuang, yakinlah dengan janji kemenangan dari Allah… Allahu Akbar!!!

Sahabatmu…

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat