**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

02 January 2010

GAMBAR MENARIK DI PADANG FUTSAL


Tazkirah oleh Ust Osman selepas solat maghrib


Alhamdulillah..selesai solat kita sambung main futsalMain-main juga, solat jangan lupa


Bergambar dengan PIALA kemenangan....


Ketua yang supportive...Nanti balik...gantung elok2 yer...bukan senang dapat gelaran juara....


Tahniah...


Pengurus pasukan..


Naib juara..
Terima kasih..wakil pengadil menerima saguhati...Majlis penyamapain hadiah..pukul 3 pagi... masih ramai yang sanggup berembun utk tahu pemenang.Piala Ketua Pemuda. Pingat dan Wang saguhati kepada pemenang...Team Padang Dan..Walau tanpa jersey..menang Naib Johan..Tahniah kepada Pengurus pasukan Ust Khairul Azhar.


Team Teluk Temelah..Gaya bakal juara.....memang sengit lawan depa ni..lari macam kilat


Team Kg Padang (tempat ke-3) Goal keeper paling cemerlang....


Team Kg Luar (Tempat ke 4)..kumpulan paling steady tp power...Team mewakili YB Cg Johari dan Ketua PemudaYB Cg Johari dan Ust Osman..Sama2 segak dan bergaya. bekerja untuk ISLAMTeam Mengkuang Tengah.. berjaya ke suku akhir sahaja.. Cuba lagi tahun depan... Anak buah Ust Saad

LAPORAN FUTSAL SILATURRAHIM PIALA KETUA PEMUDA

Tarikh: 1 dan 2 Januari 2010
Masa : 5 petang hingga 3.00 pagi
Tempat: Padang Futsal, Kg Sadek.
Penyertaan: AJK PEMUDA CAWANGAN (34 penyertaan)

Pengisian:
1. Solat Asar, Maghrib dan Isyak di padang Futsal
2. Tazkirah maghrib oleh pemangku Ketua Pemuda, Ust Osman
3. Permainan 7 minit satu perlawanan.
4. Pendafatarn daftar pemilih (sangat menggalakkan melebihi 150 orang)
5. Mengemaskini senarai AJK pemuda cawangan
6. Jualan Amal
7. Kutipan derma untuk sahabat yang kemalangan (Teluk Teduri)
8. Perlawanan team YB dan DPPB
8. Majlis penyampaian hadiah dan penutup.
9. Tayangan video dan rakaman perlawanan oleh Unit ICT

01 January 2010

Peringatan Tahun Baru
السلام عليكم ورحمة الله

Selamat Tahun Baru
Oleh: Osman Abd.Hamid

Tahun baru 2010 disambut semalam dengan berbagai ragam dan cara ,Negeri Kedah Darul Aman adalah antara negeri Pakatan Rakyat yang membuat pembaharuan dalam menyambut tahun baru.Pemuda PAS Baling di Tahun ini telah mengatur strategi dan plan tindakan bagi memperkasakan pemuda Cawangan-cawangan dan Dewan Pemuda itu sendiri.

Bermula 1 Januari Futsal silaturrahim bagi memperkasakan kembali AJK Pemuda PAS Cawangan dengan pemain hanya ajk pemuda cawangan sahaja,selepas ini bermula pula mesyuarat agung pemuda-pemuda cawangan ,disamping usrah cawangan yang dijadualkan diaktif semula disamping kempen keahlian dan daftar pemilih.InsyaAllah jadual program Pemuda Baling sentiasa padat dengan program dalaman dan turun kecawangan.

Tahun baru ini moga menjadi pemangkin dalam mengorak langkah untuk terus memajukan pemuda.Jangan jadikan gerakkan kita hanya bergerak ketika Pilihanraya sahaja.InsyaAllah Dewan Pemuda PAS Baling akan buktikan segala fitnah yang dilemparkan tidak benar dan persepsi yang salah akan dijadikan cabaran dalam mengorak langkah ke depan.

InsyaAllah ,Kita sama buktikan dilembaran tahun baru dengan melangkah maju ke depan.

31 December 2009

Minda KP.

Muhasabah untuk Wakil Rakyat...

Bajet 2010 yang diluluskan dengan majoriti 3 undi banyak menimbulkan persoalan , kejutan dan memalukan bagi kabinet Najib ,tamparan hebat ini membuat pihak BN tidak senang duduk ,maka timbul suara agar tindakan kepada ahli parlimen mereka yang tidak hadir.

Bagaimana pula bagi pihak Pakatan Rakyat kususnya dari PAS? Diharapkan penyakit ini tidak berjangkit. Semua wakil Rakyat perlu muhasabah diri agar pandangan negatif kepada wakil rakyat tidak menjadi antara alasan untuk mereka tidak mengundi pakatan dan mengkhianati Parti.

PAS di masa depan mesti lebih teliti dan mengambil pandangan dari berbagai sudut bagi memilih calon di PR ke 13 akan datang, bukan hanya memandang dari sudut ketrampilan dan gah nama sahaja. Pandangan ahli dan penyokong perlu juga diambil kira. Ini kerana wakil rakyat bukanlah orang biasa, mereka adalah orang yang diamanahkan oleh Parti dalam melaksanakan kewajipan dan tanggung jawab.

Dalam undian bajet yang dilulus dengan majoriti tipis ini, saya merasakan terlalu banyak rungutan dari ahli dan penyokong untuk wakil Rakyat yang mereka sayangi , lebih-lebih lagi yang gagal memberi alasan dan sebab yang kukuh. Suara-suara ini boleh kita baca di blog-blog dengar di mesyuarat-mesyuarat , dibicara di usrah-usrah atau dibahas di kedai-kedai kopi.

Bagi saya sebagai ahli PAS yang amat sayang dan menaruh sejuta harapan kepada wakil rakyat mengharapkan mereka bermuhasabah diri dan memperbaiki diri dalam mengorak langkah menjadi wakil rakyat baik dan dikenang rakyat. Dalam usrah kepimpinan PAS, kita selalu diingatkan dengan perkataan muhasabah dan kita pandai menyuruh orang bermuhasabah.

Sebagai ingatan kepada wakil Rakyat….antaranya:

Jangan terlalu ego,kerana sifat ini selalu mengguris hati ahli dan penyokong
Jangan tidak turun ke kawasan dengan alasan Dewan bersidang dan jadual padat
Jangan Kedekut ,kerana tidak bermakna gaji dan elaun yang kita dapat tanpa sumbangan
Jangan bermusuh dengan jentera kerana merekalah yang menyumbang kearah kemenangan
Jangan mencari alasan kerana alasan itu menjadikan kita disia-siakan
Jangan menghina anggota Parti dan ahli kerana mungkin timbul dendam
Jangan mengguris hati pimpinan kerana merekalah memilih kita
Jangan menolak pandangan dan pendapat orang lain ,mungkin pandangan itulah yang terbaik
Jangan berdendam kerana dendam akan membakar diri
Jangan menganggap orang bodoh, kerana orang yang kita anggap bodohlah yang diperlukan bekerja untuk kita.
Jangan menabur fitnah kerana fitnah tidak tidur
Jangan tinggal kewajipan yang difardukan, kerana meninggalnya adalah dosa
Jangan mulakan permusuhan kerana permusuhan membawa kehancuran
Jangan bersikap bodoh dalam tindakan kerana semua orang sudah pandai menilai
Jangan terlalu protokol dengan ahli dan penyokong kerana orang akan bertambah meluat
Jangan menipu kerana akhirnya orang akan tahu
Jangan hanya membina kekayaan peribadi dan keluarga kerana kepimpinan Islam bukan begitu Jangan Alpa dan leka kerana ia akan memusnahkan kita
Jangan bebal kerana bebal bukan jalan penyelesaian
Jangan membebel kerana huduh dipandang
Jangan menzalimi kerana doa orang yang dizalimi akan dimakbulkan

Apa yang saya sebutkan disini hanya sebahagian dari apa yang perlu difikirkan. Yang baik dan sesuai boleh diambil sebagai pedoman. Pandangan ahli dan penyokong amat penting. Kita tidak mahu masalah sikap dan perangai hodoh wakil-wakil rakyat menjadi senjata pihak musuh. Walau pun sudah di gelar YB beberapa penggal. Kadang-kadang kita amat muak mendengar perangai dan sikap wakil rakyat walaupun kita juga terpaksa mempertahankannya, kadang-kadang sifat wakil rakyat menjadi menyebab dan penghalang untuk pimpinan kawasan turun ke cawangan. Apa tidaknya, soalan yang sama dibangkit, rungutan yang sama diajukan malah ada ahli dan penyokog yang tidak sopan dengan kata kesat, kasar dan tidak indah didengar.

Tidak dinafikan kadang –kadang ada juga orang yang sengaja mencari keburukan dan kekurangan YB , kita biarkan andaian dan spekulasi ini sama ada dengan penjelasan dan tindakan. Harapan dari penyokong dan pengundi YB yang mereka pilih adalah diharapkan benar-benar menjadi wakil rakyat dan buangkanlah sifat –sifat yang buruk dan boleh dipandang serong. Hiasilah dengan perangai yang baik, sifat terpuji penuh didikasi dan teloransi. InsyaAllah wakil rakyat selalu ada dihati, YB sentiasa disayangi.

AllahuAkhbar………………Wallahaalam

Ustaz Osman Abd Hamid.
KP DPPB.

KEMBALI KE SEKOLAH

OLEH:

Osman Abdul Hamid

Ketua Dewan Pemuda PAS Baling

Alhamdulillah kita panjatkan kesyukuran kepada Allah dengan limpah kurnianya dapat kita mengenal serta mengetahui segala hikmah kehebatan ciptaan Allah swt. Cuti persekolahan dah hampir tamat, ibubapa sibuk dengan kelengkapan untuk persediaan sekolah 2010. Banyak wang dibelanjakan demi memenuhi kehendak dan keinginan anak-anak. Ada juga ibu bapa yang tidak bernasib baik kerana kekurangan belanja dan sebagainya ,persiapan ke sekolah ala kadar dan menggunakan yang lama saja.

Pendidikan adalah suatu yang cukup penting dalam kehidupan kita, pendidikan yang mencakupi berbagai bidang ilmu kehidupan kita, pendidikan yang berjaya adalah pendidikan yang dapat membebaskan diri kita dari belenggu kejahilan dan mebebaskan diri dari pengabdian diri kepada sesama makhluk kepada mengabdikan diri kepada tuhan yang maha asa.

Dalam hal ini marilah kita melihat betapa pentingnya ilmu, Nabi Adam telah dibekalkan oleh Allah dengan ilmu dan diajar dengan semua nama-nama, Umat Nabi Muhammad juga diperintahkan menuntut ilmu, Maksud Sabda Rasul s.a.w. “menuntut ilmu merupakan suatu kewajipan keatas setiap muslimin dan muslimat, tuntutlah ilmu dari buaian hingga keliang lahad” dan banyak lagi hadis yang menunjukkan tentang betapa pentingnya ilmu.Maksud Firman Allah. “Tidak sepatutnya orang-orang mukmin pergi kesemuanya (ke medan perang), mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan diantara mereka untuk mendalami pengetahuan tentang agama untuk memberi peringatan kepada kaum mereka apabila mereka kembali kepada kaum mereka, mudah mudahan kamu mendapat peringatan”.

Dalam kewajipan menuntut ilmu disini khususnya ilmu fardhu ain, yang merangkumi aspek aqidah serta ibadah. Persoalannya ialah sejauh mana kesedaran ibu bapa yang menganggap ianya merupakan suatu kewajipan dan perlu diutamakankan. Banyak ibu bapa yang hanya mementingkan ilmu yang menjadi fardu kifayah sedangkan dalam masa yang sama anak-anak terbiar dan terumbang ambing tanpa berpaut kepada aqidah yang kuat. Ibu bapa merasa bangga apabila pencapaian akademik anaknya hebat, tapi tidak terasa sikitpun bersalah jika anak tidak pandai sembahyang, tidak pandai membaca Al Quran dan sebagainya. Ilmu yang menjadi kewajipan adalah merupakan suatu tuntutan, tanpa ilmu ini manusia binasa, didunia ibadahnya salah dan diakhirat amalannya ditolak.

PAS menyediakan pusat pusat pengajian yang mempunyai hala tuju dan matlamat yang jelas untuk Islam, bertujuan menyedarkan ummat tentang bahaya kejahilan, bahaya tidak mengenal Allah dan bahaya buta Al Quran. Apa yang dibimbangi ialah sikap ahli dan penyokong PAS sendiri yang tidak memberi sokongan dan keyakinan terhadap sistem pendidikan yang kita bina, malah kadang-kadang institusi pendidikan yang berteraskan kepada Islam ini kurang mendapat sambutan dari ahli dan penyokong samada PASTI, SAR ,PONDOK dan lain-lain.

Kepentingan material tak sepatutnya mengubah haluan dan cara kita mendidik anak-anak , ilmu mengenal Islam patut dipelajari dan diberi penekanan diperingkat rendah lagi,kita tidak mahu melahirkan ilmuan yang jiwanyaterpesong dari Islam. Saya rasakan pentingnya kita memperbetulkan hala tuju yang salah dalam matlamat pembelajaran, kerana ancaman ancaman musuh sentiasa mengelilingi kita, musuh-musuh Islam sentiasa mencari ruang agar umat Islam leka dan lupa dengan Ilmu yang menjadi tuntutan utama iaitu Ilmu Aqidah. Ilmu tanpa Akidah akan menjadikan kita kelam dalam pencarian,gelap dalam kenikmatan bahkan terpesong dalam sinar.

Selamat kembali ke Sekolah moga Berjaya didunia dan akhirat. AllahuAkhbar.

29 December 2009

SEKADAR RENUNGAN...

SISTEM TARBIYAH ISLAM...Tarbiah (pendidikan) Islamiah, bererti proses mempersiapkan manusia dengan persiapan yang menyeluruh yang menyentuh seluruh aspek kehidupannya, meliput rohani, jasmani dan akal fikiran. Termasuklah dalam lingkungan kehidupan duniawinya, dengan segala aspek hubungan dan kemaslahatan yang mengikatnya; dan kehidupan akhiratnya, dengan segala amalan yang dihisabnya; yang membuat Allah Subha Nahu wa Taala redha atau murka.

Oleh kerana itu, ia bersifat integral (sepadu) dan menyeluruh; dan itulah yang membezakan sistem Islam dengan sistem atau aturan lain.Ringkasnya, tarbiah Islamiah adalah proses penyiapan manusia yang soleh, yakni agar tercipta suatu keseimbangan (tawazun) dalam potensi, matlamat, ucapan serta tindakannya secara keseluruhan.

Keseimbangan potensi yang dimaksudkan adalah hendaknya jangan sampai kemunculan suatu potensi menyebabkan lenyapnya potensi yang lain atau suatu potensi sengaja dimandulkan untuk mewujudkan potensi yang lain.

Inilah satu keistimewaan sistem Islam dan undang-undangnya. Juga keseimbangan antara potensi rohani, jasmani dan akal fikiran; keseimbangan antara kerohanian manusia dan kejasmaniannya, antara keperluan asas dan sekunder, antara realiti dan cita-citanya, antara wawasan pribadi dan jiwa kebersamaannya, antara keyakinan kepada alam ghaib dan keyakinan pada alam nyata, keseimbangan antara makan, minum, pakaian dan tempat tinggalnya, tanpa adanya sikap berlebih-lebihan di satu sisi dan pengabdian di sisi lain. Benar-benar keseimbangan yang mengantarkan kepada sikap adil, yakni adil dan saksama dalam segala aspek.

"Dan demikian (pula) Kami telah jadikan kamu (umat Islam) umat yang adil dan pertengahan." [Al-Baqarah: 143]

Bahkan keseimbangan adalah satu aturan yang Allah Subhanahu wa Taala tetapkan pada segenap makhlukNya; manusia, binatang, tumbuh-tumbuhan dan bintang cakerawala di angkasa raya. Semua berjalan sesuai dengan hukum alam yang telah ditetapkan oleh yang Maha Pencipta alam ini. Itulah keistimewaan kedua yang ada pada sistem Islam.

Keistimewaan lain sistem tarbiyah Islamiyah ialah ia mendorong seseorang untuk memiliki dinamika yang tinggi dalam seluruh kehidupan dirinya beserta orang-orang disekelilingnya, dan juga termasuk bersama lingkungan alamnya. Ia juga merasa terdorong untuk memakmurkan bumi dan mengambil manfaat sebesar-besarnya baik dari samudera, angkasa, binatang, tumbuh-tumbuhan, maupun semua benda mati dengan prinsip bahawa semua itu telah ditundukkan oleh Allah Subha Nahu wa Taala untuknya. Ia tidak bersikap negatif dan pasif di dalam upaya meraih kemaslahatan diri dan masyarakat yang ia hidup dengannya atau lingkungan alam yang Allah tundukkan untuknya. Namun sebaliknya, ia bersikap positif dan responsif di bawah naungan agama yang agung dan moral yang tinggi ini.

Selain itu, tarbiah Islamiah memiliki keistimewaan dengan kemampuannya mengiringi fitrah manusia dalam menghadapi realiti kehidupan di bumi dan di alam material ini, juga mengiringi potensinya menuju tingkat keteladanan dan kepeloporan sehingga dapat memberi manfaat dan kemaslahatan bagi diri, agama dan masyarakatnya. Semua itu termasuk dalam batas yang Allah Subha Nahu wa Taala halalkan dan syariatkan. Di samping itu, Islam juga mengakui adanya kelemahan pada diri manusia ketika berhadapan dengan nafsu syahwat. Untuk menghadapi lemahnya manusia berhadapan dengan kewajiban, Islam datang dengan firman-Nya;

"Dia telah memilih kamu dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama satu kesempitan." [Al-Hajj: 78]

Sedangkan untuk menghadapi lemahnya manusia berhadapan dengan godaan nafsu, Allah Subha Nahu wa Taala berfirman;

"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik." [Ali-Imran: 14]

petikan: Usrah keluarga

27 December 2009

Tamrin dppb di D' Puncak Beris, Sik (25/26.12.099)


Semua peserta Tamrin yang terdiri dari 13 AJK dppb bergambar kenangan bersama urusetia dalam majlis penutup... ust. Somat, ust. Marzuki, ust. Man, ust. Ya,ust. Ashri, s.u ust. Helmi, Timb. KP ust. Rashidi, Naib KP ust. Zulkifli, ust. Saad, en. Suhaimi, en. Arman, en Zamri dan ust. Fadzlan. Yang lain tu urusetia tamrin...

Jelas terpancar keceriaan diwajah masing2 setelah menghabiskan program tamrin dppb di bawah lajnah Tarbiah (Ust. Rashidi)...terima kasih dan tahniah untuk Lajnah Tarbiah...semoga tamrin 2010 lebih meriah dan mencabar....

Ukhwah yang disemai dan dibaja...pastinya akan berbunga indah....ikatan kemesraan kami pastinya menjadi sumber kekuatan dalam jamaah....bersamalah kita hargainya....

selamat berpisah.....semoga bertemu lagi dalam program yang lain....biarlah airmata kita mengalir bersama gugurnya keegoan yang sesekali singgah dihati.... untuk urusetia....dppb amat menghargai jasa kalian....

foto Tamrin


Abg Mie bank, Zam PA System....terselamat dari acara berakit....tak mampu dah kami nak buat rakit banyak2.......tumpang speed bot yang mengiringi peserta...

Fuh....s.u. berbekalkan slogan 'biar lambat asalkan sampai'...tetap meneruskan cabaran hingga garisan penamat.......dan tetap dengan perjuangan hingga ke hembusan nafas terakhir..... begitulah istiqamah yang disuarakan dalam tamrin kali ini....
begitu bersemangat....tambahan pula setelah bergelar juara rakit..

Masing-masing cuba nak laju...tapi ini rakit....bukan speedbot....


Kem Komandan.....memang berbakat...pewaris kepimpinan jamaah

Penuh keyakinan...Kenapa tu....ada lintah ke?

Senyum tu tanda puas hati. Ikat rakit kuat-kuat..


Masing-masing mengambil tempat atas kenderaan pertama dimuka bumi..... Dah bersedia untuk berlepas.. 5 rakit dah cukup...


wajah timb. kami.....memang best la tamrin ni....tabik spring kat tarbiah...Ust Rashidi lebih ceria selepas kahwin...semoga diberkati Allah selalu.

Ust Man orang yang mula-mula basah dan rasmi buat rakit...Takbir!!!
Ust man....berendam dalam tasik lbh kurang 4 jam....bermula dari proses membina rakit....hingga ke garisan penamat...malah sempat tidur bertilamkan air...memang hebaaaat..

Ikat ni pun kena ada tekniknya juga..Nanti rakit pecah...susah tu...
Tekun membina rakit...Arman tengah rancang untuk membina rakit 2 tingkat...macam feri Penang...

Kembar yang sukar dipisahkan...jalinan ukhwah yang amat kukuh...seperti binaan yang digambarkan Allah Taala dalam surah Saff yang wajib dihafal oleh peserta tamrin...
hee...makan apa tu...tak kongsi pun..

Sedang memusnahkan ekosistem berhampiran tasik....

Masuk ladang buluh ni bukan senang..dah miang satu badan..Nasib pacat tak ada...

Aksi selepas berjaya menawan puncak beris...

Tolong kawan..Ust Man nak pitam ker?

Alhamdulillah..Akhirnya DPPB berjaya menawan Puncak Beris. Dalam kepenatan masih boleh senyu..indahnya perjuangan.

Tabahkanlah hatimu...

Kenangan Indah Di Puncak Beris


Group pertama menawan puncak beris

Group yang masih mendaki..Semangat ukhuwah semakin tebal..tunggu sahabat yang belakang..

Ni....apa kisah....dah sampai puncak ker?

Mencabar sungguh naik bukit ni..curam sehingga 85'

Hati-hati kepala..masuk terowong sepanjang 100 m


Awal bertolak...senyum semuanya...tapi bimbang juga memikirkan cabaran pendakian.

Berkumpul dulu...dengar taklimat pengurus resort..doa kesejahteraan tidak dilupakan

Tazkirah subuh...oleh Ust Marzuki

Tok guru kami....ust Marzuki..

Pejam mata bukan lena..tp muhasabah diri tu..

Asyik dok azan subuh...sedap, lunak dan mendayu-dayu..

Makan malam...ikan masin paling best..terima kasih urusetia.

Majlis penyerahan ajk kepada kem komandan...kami sedia menerima tarbiyah..

Serius jer masa taklimat..tp menang sebagai peserta paling lucu...dan ...

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat