**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

12 December 2009

Rutin Pemangku Ketua Pemuda..

Menjadi ketua bukanlah tugas yang mudah. Dari yang khusus seperti memastikan pengurusan jemaah berjalan lancar, KP juga bertanggungjawab merancang dan merangka program yang menjurus ke arah matlamat perjuangan.

Tugas KP juga merangkumi kebajikan dan keprihatinan masyarakat khususnya melibatkan pemuda. Berikut ini adalah di antara rutin yang perlu diraikan oleh KP DPPB


Melawat anak ahli dan AJK yang berkhatan


Memenuhi undangan kenduriMengiringi YB ke pelosok kampung dan mendengar rintihan dan suara pengundi.

10 December 2009

Usrah DPPB-Bingkisan Fikrah Untuk Pejuang...Ust Nasrudin Hassan At Tantawi....Ucapan panjang lebar antaranya menyentuh tentang peranan setiap ajk terhadap proses memperkasakan jamaah, sejarah perjuangan para sahabat r.a dalam memastikan tertegaknya agama Allah......beberapa realiti yang diutarakan beliau ialah:

-Kita hidup di dunia realiti, bukan fantasi.
-Banyak orang yang pandai berbicara tetapi tidak mahu melakukan kerja jamaah.
-Banyak yang menolak daripada yang sanggup menerima hingga individu yang sama terpaksa menanggung berbagai-bagai jawatan di pelbagai peringkat.
-Banyak orang yang tidak sanggup berada dihadapan walaupun mendapat pendidikan yang tinggi di luar negara...tidak menjadi harapan kepada masyarakat..
-Budaya hidup mewah menyekat untuk bersama-sama bergelumang dalam masyarakat.
-Islam akhir zaman dilihat pelik....mengamalkan ajaran Islam yang sebenar dilihat pelik..
-Banyak orang yang mengelak diri untuk bekerja demi Islam dari yang menawarkan diri..
-Pesanan untuk MKK....kerja mesti dilakukan...jangan jauhi diri dari surau dan masjid....dampingi masyarakat...
-Dalam dppbaling...jangan berfantasi dalam pemuda...realitinya kita memegang lajnah...perlu lonjakan, menggerakkan lajnah keperingkat yang lebih tinggi...
-Pengajaran dari peristiwa tawanan badar....akhirnya idea Abu Bakar As Siddiq diterima semua pihak...
-Kita hidup dalam zaman fitnah dan ancaman...sekiranya kita terus berjuang sama seperti di zaman para sahabat r.a....maka ganjaran pahala amat besar dari Allah Taala...
-kesimpulannya....keputusan dalam mesyuarat dppb adalah menjadi garis panduan kesemua ajk dppb.Anaunited : mengetengahkan pendapat tentang kerajaan perpaduan yang menjadi polemik tempohari serta menyatakan pendirian tegas tentang kaedah serta method perjuangan yang hakiki dan tersusun.
Pengarah unit amal ; Kerja-kerja amal yang dilakukan adalah aset secara langsung kearah memahamkan masyarakat tentang keindahan Islam dan susunan kerja-kerja jamaah.


Nilai tarbiah yang tinggi mampu menjadikan diri kita tidak berganjak dari pegangan perjuangan walaupun datang beribu mehnah dan dugaan.Mengharapkan program tarbiah mampu menyatukan fikrah di kalangan ajk untuk terus berjuang di medan masyarakat.


Penerangan mengutarakan isu berkaitan kedudukan pemuda dari sudut perlembagaan PAS, pengorbanan ahli di peringkat grassroot, cabaran pertembungan idea alaf baru yang memerlukan respon yang tepat dan positif serta dapat membantu perkembangan organisasi.

Usrah DPPBMengetengahkan realiti semasa yang berkait rapat dengan permasalahan sekitar masyarakat Baling terutama diperingkat akarumbi yang banyak melahirkan rasa hati apabila pihak dppb turun ke padang melancarkan program sekrateriat pilihanraya...
Melontarkan idea-idea terkini terutama dalam bidang ict serta idea pemurnian fikrah. Setelah menjalani proses tarbiah yang panjang, sepatutnya ia merubah cara berfikir, cara merancang dan cara melaksanakan sesuatu tugasan terutama apabila ianya berkaitan matlamat jamaah.Tuan guru...menghuraikan tentang bagaimana melihat konsep sebenar dalam menjalin ikatan sesama muslim walau dalam parti yang berlainan, menyeru agar bersama memahamkan masyarakat terhadap perjuangan Islam yang syumul dan mesra terhadap semua makhluk.Konsep jamaah...keputusan dan pandangan individu tidak semestinya mencerminkan kehendak jamaah, oleh itu...berhati-hati dalam memberi idea dan komen terutama apabila ianya berkait dengan permasalahan dalaman politik dan jamaah.Agenda akhir...makan bersama, bergurau senda, gelak tawa, bahagia bersama....kesemuanya menjadi rempah ratus dalam kawah ukhwah dppbaling. Kemanisan perjuangan ini pasti menjadi kenangan terindah ketika usia membatasi kita...apapun, rasa hati kita tetap sama....daulatkan al Quran di bumi tuhan...

07 December 2009

WARKAH PENGORBANAN

Ust Osman Abdul Hamid..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, selawat serta salam ke atas Rasul Junjungan, keluarga, sahabat baginda serta pejuang Islam di mana jua anda berada. Sesunggunya hidup dan mati kerana Allah memerlukan pengorbanan agar kemanisan, kenikmatan Islam dan Iman dapat dikecapi hingga keakhir hayat.

Wahai Sahabat Pejuang Islam

Aku dan namaku mungkin asing dan aku tidak tahu bagaimana kesibukan yang dilalui oleh semua pejuang, namun aku yang kerdil, jahil serta serba kekurangan hadir bersama bagi membela maruah Islam.Telingaku sentiasa mendengar luahan rasa para pejuangan, ada kecewa, ada bermegah dengan kerja yang tidak seberapa, ada yang seronak dan tertipu dengan diri sendiri, yang alpa, lalai dan berbagai kerenah yang menjadi mehnah dalam perjuangan ini. Namun pengorbanan semua amat kuhargai.

Aku juga tidak dapat menyelami kehendak dan cita rasa sahabat. Kelemahan, kejahilan dan kekurangan mungkin itulah alasan bagi diriku yang tidak seberapa ini. Begitulah terjadi bagi diriku kekadang rindu bersama, telinga mendengar dulu sebelum mata dapat melihat. Namun aku yakin bila awan mendung berarak lalu, mata hati melihat cerah, dapat melihat pengorbanan para sahabat seperjuangan. "Ya Allah kau tajamkanlah mata hatiku, jangan timbul di hatiku keraguan, prasangka yang bukan-bukan kepada sahabat seperjuangan agar hikmah di sebalik apa yang ditakdirkan menjadi pedoman dan motivasi perjuangan".

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul ,itulah amanah yang kita bawa, hanya mereka yang melalui perjuangan akan merasai manisnya pengorbanan. Aku yakin Allah mahu mendidik kita. Melihat dengan mata hati, pandangan mata membuat kita terkadang tertipu, kecewa dan amarah yang sentiasa meronta. Biarlah sahabat dan pejuang melihat dengan mata hati. Semangat cintakan Islam biar bersemarak tumbuh, subur dijiwa, membesar dan menghijau. Walaupun dulu pernah tandus dan kering kontang. bak pepohon menghijau di padang pasir yang dapat memberi hasil dan amat berguna kepada kita semua. Biar kita bergerak mengikut detik-detik masa seperti bergeraknya suria di waktu pagi. Kalau semua berpeluk tubuh melihat dan memerhati ia akan terus bergerak, tapi bagi sahabat dan pejuang yang mata hatinya melihat dia tidak akan menjadi penonton yang melihat suria pagi beralu saja.

Aku merasakan peluang dan kelebihan para sahabat seperjuangan sangat hebat. Di sebalik wajah selembut sutera dan sedingin salju tak terbayang walau dinuqil di atas batu, dilukis di atas kanvas jiwaku sentiasa membisik hebatnya pengorbanan walaupun di sana terpalit derita ,di himpit keresahan, menanggung kesedihan dalam alam pejuangan yang penuh dengan pengorbanan ini.

Namun aku percaya semua ini adalah warkah cinta kepada Allah dari kekasihnya yang sentiasa merindui. Bermunajatlah dengan doa penuh harapan, memohon agar sahabat dapat merentasi halangan dan ujian perjuangan.

Aku rasakan rindunya mentari di waktu pagi yang membawa bersama cahaya dan obor Islam. Sinarnya dapat menyelamatkan ummah, namun sejauh mana kesabaran? Sehebat mana kesungguhan lidah yang petah bercakap? Adakah diguna di jalan yang betul? Sungguh malang perjuangan Islam ini, jika pejuang masih perlu dipujuk bak memujuk anak kecil yang menangis. Amat jahil kalau namanya pejuang tetapi hanya menjadi makhluk perosak kepada Islam. Jangan jadikan diri seperti yang pernah dingatkan Rasulullah, "Amat celaka kepada golangan yang menjadi punca kejahatan".

Aku harapkan kepada semua sahabat seperjuangan, marilah kita menghayati manisnya pengorbanan. Indahnya kemanisan ini jika kita dapat sama-sama dirasai. Halusilah gerak nafas perjuangan, jangan dicari kemurkaan Allah, sekiranya masa berlalu tanpa pengorbanan yang manis jangan ditangisi, masa yang mendatang memberi peluang, berilah isyarat pada bulan mengambang di waktu malam. Walau di jendela bulan senyum riang, kita terus berjuang, kita pemimpin, kita pejuang terus membimbing ummah. Selagi ada bulan, selagi ada matahari tugas kita tidak akan selesai. Berbahagialah mereka yang merasai manisnya pengorbanan kerana mereka sentiasa dirindui kekasih Allah

dari kekasih untuk kekasih………..

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat