**~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~****~DERMA~**

TABUNG PASTI

Bank Islam : No Akaun 02048020130995TABUNG DPPB

No Akaun BIMB: 02048010008716

10 December 2009

Usrah DPPB-Bingkisan Fikrah Untuk Pejuang...Ust Nasrudin Hassan At Tantawi....Ucapan panjang lebar antaranya menyentuh tentang peranan setiap ajk terhadap proses memperkasakan jamaah, sejarah perjuangan para sahabat r.a dalam memastikan tertegaknya agama Allah......beberapa realiti yang diutarakan beliau ialah:

-Kita hidup di dunia realiti, bukan fantasi.
-Banyak orang yang pandai berbicara tetapi tidak mahu melakukan kerja jamaah.
-Banyak yang menolak daripada yang sanggup menerima hingga individu yang sama terpaksa menanggung berbagai-bagai jawatan di pelbagai peringkat.
-Banyak orang yang tidak sanggup berada dihadapan walaupun mendapat pendidikan yang tinggi di luar negara...tidak menjadi harapan kepada masyarakat..
-Budaya hidup mewah menyekat untuk bersama-sama bergelumang dalam masyarakat.
-Islam akhir zaman dilihat pelik....mengamalkan ajaran Islam yang sebenar dilihat pelik..
-Banyak orang yang mengelak diri untuk bekerja demi Islam dari yang menawarkan diri..
-Pesanan untuk MKK....kerja mesti dilakukan...jangan jauhi diri dari surau dan masjid....dampingi masyarakat...
-Dalam dppbaling...jangan berfantasi dalam pemuda...realitinya kita memegang lajnah...perlu lonjakan, menggerakkan lajnah keperingkat yang lebih tinggi...
-Pengajaran dari peristiwa tawanan badar....akhirnya idea Abu Bakar As Siddiq diterima semua pihak...
-Kita hidup dalam zaman fitnah dan ancaman...sekiranya kita terus berjuang sama seperti di zaman para sahabat r.a....maka ganjaran pahala amat besar dari Allah Taala...
-kesimpulannya....keputusan dalam mesyuarat dppb adalah menjadi garis panduan kesemua ajk dppb.Anaunited : mengetengahkan pendapat tentang kerajaan perpaduan yang menjadi polemik tempohari serta menyatakan pendirian tegas tentang kaedah serta method perjuangan yang hakiki dan tersusun.
Pengarah unit amal ; Kerja-kerja amal yang dilakukan adalah aset secara langsung kearah memahamkan masyarakat tentang keindahan Islam dan susunan kerja-kerja jamaah.


Nilai tarbiah yang tinggi mampu menjadikan diri kita tidak berganjak dari pegangan perjuangan walaupun datang beribu mehnah dan dugaan.Mengharapkan program tarbiah mampu menyatukan fikrah di kalangan ajk untuk terus berjuang di medan masyarakat.


Penerangan mengutarakan isu berkaitan kedudukan pemuda dari sudut perlembagaan PAS, pengorbanan ahli di peringkat grassroot, cabaran pertembungan idea alaf baru yang memerlukan respon yang tepat dan positif serta dapat membantu perkembangan organisasi.

No comments:

MUKTAMAR TAHUNAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BALING 2010

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

ANUGERAH UKJ TERBAIK SESI 2007 DARI Y.A.B PESURUHJAYA PAS KEDAH

Sahabat-sahabat